Lattenbodem in de juiste afmetingen

Iedere nacht comfortabel slapen vraagt om een lattenbodem in de juiste afmetingen. We hebben bij Mister Bed zowel rechte als verstelbare lattenbodems in uiteenlopende afmetingen en met verschillende aantallen latten. Maar het belangrijkste is nog wel dat de bodem in je bed past. Twijfel je nog wat de juiste afmetingen zijn voor de lattenbodem voor in jouw bed? We helpen je graag met ons maatadvies.

Hoe groot moet een lattenbodem zijn?

Eigenlijk is het heel eenvoudig om een lattenbodem van het juiste formaat te vinden, zolang je maar weet wat de afmetingen van je bed zijn. Koop je bij ons een bed, dan is dat in de meeste gevallen een bedframe . De afmetingen die we geven zijn dan eigenlijk die van het matras en de lattenbodem die erin passen. Met de ombouw erbij is het bed meestal iets groter, al gaat dat in sommige gevallen maar om enkele centimeters.

Toch is het bij een lattenbodem iets minder eenvoudig dan bij matrassen, omdat de breedste lattenbodems in ons assortiment 140 centimeter breed zijn. Bredere lattenbodems brengen verschillende problemen met zich mee. Zo is er een hogere overspanning voor nodig, waardoor zelfs met het juiste matras slaapcomfort niet meer te garanderen is. Verder zouden er zulke dikke latten voor nodig zijn dat ze nog te weinig veerkracht hebben om je lichaam voldoende te kunnen ondersteunen.

Twee lattenbodems in één bedombouw

In een tweepersoonsbed zul je dus altijd twee losse lattenbodems moeten leggen. Een bed van 180 bij 200 centimeter met twee lattenbodems van 90 centimeter breed komt het meest voor, maar een queen size bed met twee 80 centimeter brede lattenbodems is ook heel gangbaar. Voor een kleiner bed waar je alleen in slaapt kun je eventueel ook voor twee losse lattenbodems kiezen, denk bijvoorbeeld aan twee lattenbodems van 70 bij 200 centimeter in een twijfelaar . Als je bedbodem relatief veel gewicht moet dragen is dat zelfs een aanrader.

Stellen kunnen er eventueel voor kiezen om twee verschillende lattenbodems in hun bed te plaatsen, zolang ze maar samen in het bedframe passen. Als jullie veel verschillen in lichaamsgewicht, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basic lattenbodem en een extra ondersteunende lattenbodem. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een rechte en een verstelbare lattenbodem . Is het voor de stevigheid gewenst dat de lattenbodems aan elkaar vastgemaakt worden? Voor de bedbodems die daar geschikt voor zijn verkopen we potensets.

Maakt het aantal latten uit?

Voor de afmetingen van de lattenbodem maakt het niet uit hoeveel latten erin zitten. Basic lattenbodems hebben 28 latten over precies dezelfde lengte en breedte als de 42 latten van een premium lattenbodem. Wel is het zo dat bedbodems met meer latten een grotere mate van ondersteuning bieden. Verder hoeft een bodem met meer latten minder gewicht per lat te dragen. Een premium matras is hierdoor de ideale keuze voor een bed dat relatief zwaar belast wordt.

Verder speelt de matraskeuze een rol bij de keuze voor het aantal latten. De veren van een pocketveringmatras krijgen bijvoorbeeld alleen voldoende tegendruk als ze op een lattenbodem met minimaal 24 latten gelegd worden. Gelukkig komen lattenbodems met minder latten steeds minder voor. Alleen de lattenbodems voor sommige van onze kleinere kinderbedden hebben er minder. Matrassen met veren kunnen niet altijd op een verstelbare lattenbodem geplaatst worden.

Lattenbodems zijn bij Mister Bed onder meer verkrijgbaar in de volgende afmetingen: