Wat is REM slaap?

03-03-2016 16:01 | Mister Bed

Bij MisterBed zijn we gek op slapen. Eerder zagen we al, dat er eigenlijk geen verklaring is voor slapen. Het waarom laten we dan ook een beetje in het midden. Wat is het? Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van REM slaap. Maar er zijn nog 3 stadia van slaap. Er zijn 3 N-fasen. Die N staat voor non-REM-slaap. En een REM-slaap. 

N1

Tijdens N1 ben je in een lichte slaap. Je bent half wakker, half slapend. En je bent dan ook relatief makkelijk helemaal wakker te krijgen. Tijdens deze fase heb je spiertrekkingen. Tijdens powernaps is het de kunst om in deze fase te blijven en niet dieper in slaap te vallen. 

N2

Vanaf een minuut of 10 tot 20 kom je terecht in N2. Je ademhaling en je hartslag vertragen. 

N3

Je brein vertoont deltagolven. Hele lage hersenactiviteit. Je adem en hartslag zijn op z'n langzaamst. 

REM-slaap

Tijdens de REM-slaap is je brein erg actief. Zelfs actiever dan wanneer je wakker bent. De meeste dromen vinden plaats tijdens deze fase van de slaap. Je ademhaling versnelt zich en je bloeddruk stijgt. De grote spieren zijn echter praktisch verlamd. En dat is maar goed ook, omdat je anders je dromen waarschijnlijk ten uitvoering zou brengen. 

De REM slaap kenmerkt zich door ritmische ademhaling. En het duurt even voordat je wakker bent, wanneer je tijdens deze fase gewekt wordt. REM slaap duurt ongeveer een minuut of 5 tot 10 tijdens de eerste cyclus.

Tijdens je REM slaap schieten je ogen heen en weer. Vandaar ook REM, wat staat voor 'rapid eye movement'.

Cyclus

De hele cyclus duurt ongeveer 70 tot 90 minuten. Na de eerste cyclus is de verdeling van de stadia anders. Bij iedere volgende slaapcyclus duren de diepe slaapstadia korter en je REM slaap neem langer in beslag. Na een aantal stadia kan zelfs N3 helemaal wegvallen. 

Tot slot

Even op de rem en wegdromen in een heerlijk bed? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze mooie boxspring.