Waarom slapen we?

16-02-2016 15:47 | Mister Bed

"Ja, nou gewoon. Daarom." Het lijkt bijna een rare vraag! Waarom slapen we? Toch is het een vraag waar de wetenschap nog steeds geen goed antwoord op heeft. Het korte antwoord is dus: geen idee. Daar namen we natuurlijk geen genoegen mee. We heten niet voor niks MisterBed. We zochten het dieper voor je uit en hier onze bevindingen.

Wat nou als je niet slaapt?

Wel is duidelijk wat er gebeurt, wanneer je niet slaapt. Op korte termijn werken je hersenen slechter. Je probleem oplossend vermogen is minder sterk. En je concentratie is lager. 

Op langere termijn zijn de consequenties onder andere, dat je problemen krijgt met taal. Dat gedeelte van je hersenen werkt minder goed. Je planning is minder sterk, gevoel van tijdsbesef wordt aangetast en ook je geheugen gaat sterk achteruit. 

Kortom, geen aanrader. En die conclusie ondersteunen wij volledig. ;-)

Hoe zit dat dan in het dierenrijk? 

Slapen is heel belangrijk en niet alleen voor ons mensen. Wanneer je rondkijkt in het dierenrijk, dan zie je dat nagenoeg alle dieren slaapachtige verschijnselen vertonen. Het kan dan ook niet anders of het heeft een functie. Alleen kunnen we nog niet duidelijk aanwijzen welke functies precies. 

Hoeveel slaap ze nodig hebben hangt af van hoeveel energie ze naar binnen krijgen bij het eten. Planteneters hebben meer voeding nodig en slapen daardoor minder. Roofdieren slapen een stuk meer. Er hoeft minder gegeten te worden. Een python slaapt bijvoorbeeld maar liefst 18 uur per etmaal. Het lijkt er op dat dieren alleen wakker zijn, wanneer dat voordeel oplevert.

Bij mensen is ligt dat iets anders. Met de komst van licht in de huizen is er zo'n 2 uur aan slaap ingeleverd. En wanneer je kijkt naar de komst van de mobiele telefoon, tablets en andere apparaten leveren we vaak weer slaap in. 

Slapend slim

Uit onderzoek wordt ook keer op keer duidelijk dat wat je overdag hebt geleerd, 's nachts wordt opgeslagen. Dus het heeft  onder andere iets te maken met de overdracht van het korte termijngeheugen naar het lange termijngeheugen. 

Je slaapt nogal veel

Al met al kunnen we stellen dat je nogal veel slaapt. Als je 70 bent, dan heb je 20 jaar geslapen. En zo'n 5 jaar gedroomd. 

Zo bezien is een bed dat lekker ligt en waarin je goed slaapt toch wel heel erg belangrijk. Kijk daarvoor eens bij onze boxsprings.