Waarom een uurtje eerder op zo goed is

07-04-2016 13:34 | Mister Bed

Sinds een maand of 2 zet ik de wekker een uurtje eerder. De kinderen draaien zich nog even om. In dat uurtje ruim ik de vaatwasser leeg. De wasmachine vol. Ik haal een bezem door de kamer en ik dek de ontbijttafel. En last but not least, even een beker koffie. Met me, myself and I. 

Waar hebben we het dan precies over? De wekker ging half 7. Dat is nu half 6. En terwijl ik het schrijf, vind ik het zelf ook nog steeds een beetje pijnlijk klinken. Ik ben namelijk echt een avondmens. 

Ik vind het 's morgens niet gelijk leuk, maar gedurende de dag geeft het me zoveel rust, dat het me inmiddels veel waard is.

Waarom ik iedereen aanraad om de wekker een uurtje eerder te zetten:

1. Je krijgt meer gedaan in dat ene uurtje, dan in een hele middag.

Je hebt je focus nog. Je bent fris. Je bent fit. De tijdvretende verleidingen zijn nog makkelijker te weerstaan. Je werkt snel en je kunt meer verzetten. Willekeurig waarmee je dat uur invult.

2. Je rent niet meer overal achteraan.

Je haalt het gehaast uit je dag. Dat is voor iedereen lekker. De kinderen vinden het ook fijner om even aan de ontbijttafel te eten en daarna rustig hun jas aan te trekken. Geen in hun handen gestopte boterham van een ouder met wild haar die er iedere 3 tellen op aandringt dat we al in de auto hadden moeten zitten. Nooit gebeurt hoor. Kan me het gewoon voorstellen. Kuch. Knipoog.

3. Meer controle.

Wanneer je voor je gevoel aan de dag begint heb je al zoveel gedaan. Geen to-do-lijst die je over je hoofd groeit. En je zit al in een flow. Oppakken en afhandelen. Dat kan jij. Ik kan het ook.

4. Je proeft je ontbijt.

Het gaat nog een stap verder dan 'je eet je ontbijt'. Je proeft je ontbijt. Het is niet iets dat 's morgens tussendoor ook nog even moet gebeuren. Het is een maaltijd. Bij ons thuis is dat met z'n allen. Muziekje op de achtergrond. Het is zo fijn wanneer dat kan op het gemakje, voordat iedereen weer zijn weg gaat, zonder dat stressige randje. En met het genot van de dingen die je al gedaan hebt.  

5. Fluitende vogels

Ik weet het. Het is te suf voor woorden. Vogeltjes die fluiten. Het staat voor mij symbool voor wakker zijn wanneer de wereld nog slaapt. Zonnetje op zien komen. Misschien vergelijkbaar met verse sneeuw zonder voetstappen. Je bent de eerste.

Die rust.

Natuurlijk is je nachtrust belangrijk. Het heeft voor mij niet alleen verschil gemaakt in de ochtend. Het betekent ook dat ik eerder mijn bed in moet. Die 8 uur zijn belangrijk. Maar heel eerlijk, dat laatste uurtje was toch vooral schermpje kijken of schermpje scrollen.

Wanneer ik het naast elkaar zet, het uur 's ochtends of het uur 's avonds, dan waardeer ik het meer om 's morgens op te staan en mezelf rust door de dag te geven, dan om 's avonds nog even te blijven hangen beneden. 

Wat zou jij willen doen tijdens dat uur?

Tot slot

Niet alleen het aantal uren slaap is belangrijk. Ook de kwaliteit van je slaap. Een goed bed zorgt voor rust. Overweeg bijvoorbeeld eens een topdekmatras. Het maakt je bed heerlijk comfortabel.