Slechte nachtrust. 7 tips om het meeste te maken van je dag

11-01-2016 12:40 | Mister Bed

Nog maar één aflevering van je favoriete serie op Netflix. Die moest je toch even afkijken. En toen was het weer half 1. Lag je net en schrok je wakker, omdat de bak eigenlijk nog naar de hoek van de straat moest. Ja, dat ga je nu niet meer doen, maar wakker ben je wel. En nee, da's toch niet het hoge gezoem van een mug?

We kennen het allemaal. Te laat naar bed. 's Nachts wakker. Of nog irritanter, 2 uur voor de wekker klaarwakker. Tot ongeveer een kwartiertje voor je je bed uitmoet. Resultaat: je komt er gebroken uit. En dan moet je nog de hele dag. Hoe kom je die door?

Daar hoef je je niet doorheen te ploegen, te hangen en te wurgen. We hebben 7 tips op een rij gezet, zodat je ook dan fluitend de dag doorkomt.

1. Prioriteiten

Feit: wanneer je moe bent, dan maakt je brein geen goede beslissingen. Prioriteer. Maak een lijstje met dingen die je echt moet doen vandaag. En vooral in welke volgorde. Op die manier zorg je ervoor dat je een stuk productiever bent, dan wanneer je je deadlines uitstelt en gaat scrollen op facebook. 

2. Licht

Het helpt je wakker worden. Het is goed voor je humeur. Dus wanneer je inzakt, heel even een blokje om. En in je lunchpauze sowieso even naar buiten! Frisse neus, frisse blik.

3. Keep it cool!

Over fris gesproken. Temperatuur doet veel. Het kantoor kan best iets kouder. Het houdt je langer bij de les. En wakker worden met een koude douche, kan vandaag ook echt geen kwaad. 

4. Bewegen

Nog een reden om die lunchpauze lopend door te brengen: Bewegen helpt ook. We begrijpen dat het soms een beetje lastig is, dat opstaan. Die bureaustoel zou je liever in de ligstand zetten.. Toch is het wel echt een aanrader om bewegen in je dagelijkse routine in te bouwen. Dat hoeft niet eens topsport te zijn. Fietsen of wandelen is ook goed. 

5. Klein tukje

Oftewel een powernap. Je voelt je daarna echt weer een stuk beter. Hou hiervoor aan dat je het korter houdt dan 20 minuten. Wanneer je langer gaat liggen, dan beland je in je diepe slaap en wanneer je die onderbreekt, heeft je kleine dutje geen positief effect. 

6. Caffeine

Niet voor niets is dit voor veel mensen standaard onderdeel van hun ochtendritueel. Een kopje koffie. Door de caffeine heb je tijdelijk meer energie. Doe hiermee rustig aan. Van liters koffie word je geen beter mens. Het effect van koffie kan tot 8 uur duren. Dus wanneer je 6 koppen koffie op hebt, nog voor de koffiepauze, ben je geen aanwinst voor je collega's. 

7. Drink water

Wanneer je te weinig drinkt, dan raak je uitgedroogd. Dat heeft tot gevolg dat je je moe voelt. Na een slechte nachtrust had je daar toch al een beetje last van. Hou dat gevoel binnen de perken door een grote kan water naast je werkplek te zetten. Instant refill. 


En dan is het vanzelf weer avond. Droom vast weg bij onze heerlijke bedden. Nog even aftellen... en dan sstttt.... welterusten.