Hoe plan je een bedritueel?

03-12-2015 16:00 | Mister Bed

"Heb je een vast ritueel bij het naar bed gaan?" Wanneer je zegt dat je kind niet de makkelijkste slaper is, dan is dat bijna het standaard antwoord. Echt. Lange tijd vond ik het bijna een dooddoener. Ik heb zelf soms zin om een serie te kijken en soms om een boek te lezen. En mijn kinderen zijn net mensen. Dat gestructureerde past al helemaal niet bij me en dan toch iedere dag hetzelfde riedeltje. Ik zag het niet gebeuren.  Kortom, het ligt niet voor de hand, maar wat brengt het rust. Zowel voor de kinderen als voor mijzelf. 

Onder het mom: Niet geschoten... ging ik aan de slag. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Hoe begin je? En waar moet je aan denken? Ik wilde in ieder geval iedere avond een boekje voorlezen. En heel eerlijk... nu schoot dat er weleens bij in, omdat het ongemerkt al laat werd. Daar moest dus minimaal verandering in komen. Kijk, daar kwamen de eerste eisen dus al. Hieronder hoe ik het heb aangepakt. 

Hoe plan je een bedritueel? 

1. Kijk hoeveel slaap je kids nodig hebben. 

Kijk in dit artikel hoeveel uur jullie zouden moeten slapen. 

2. Reken terug. 

Hoe laat moeten jullie wakker worden? Hoe laat zouden jullie dan uiterlijk moeten slapen? Moeten jullie er om 7 uur uit en heeft je kind 11 uur slaap nodig? Dan moet die lieverd uiterlijk om 20.00u slapen. Liggen dus, om 19.30u. Zonder alle smoezen van drinken, plassen en 'nee, echt, nog een alllllerrrrlaaatse knuffel'. 

3. Plan vanaf het avondeten 

Plan vanaf het eten tot het moment van slapen wat je gaat doen. Denk eraan dat dat alleen activiteiten zijn waar jullie rustig van worden. Boekje lezen, in bad, nog even spelen in pyjama, het kan allemaal. Zolang het maar rust brengt. Wanneer je kleine kinderen hebt, dan kan het helpen om het te visualiseren. 

4. Reken terug.

Je hebt onder elkaar wat je wilt doen. Je weet wanneer het uiterlijk slaaptijd is. Je weet hoe laat je ongeveer klaar bent met eten, dus je weet hoeveel tijd je voor de activiteiten hebt. Past dat? Wanneer het niet past, dan zul je moeten schrappen in de activiteiten. Of vervangen. 

Het is even een puzzel. Maar ik wil ergens best energie in steken, wanneer ik daardoor even lui kan zijn. ;-) 

 

Natuurlijk is het fijner om te slapen in een leuke kinderkamer! En of je een baby, kleuters of tieners maakt niet uit. We hebben het allemaal in huis. Doe hier je inspiratie op