6 tips om je baby te laten doorslapen

03-12-2015 11:41 | Mister Bed

Jonge kinderen. Het is een heerlijke levensfase, maar tegelijk ook zo pittig. Dat komt niet in de laatste plaats door de gebroken nachten. Je kindje is iedere nacht een paar keer wakker. Jij daardoor ook. En het in slaap komen is dan soms ook weer een hele toer. Probeer dan maar eens aan je broodnodige uren slaap te komen. 

We hebben 6 tips op een rij gezet om je baby te laten doorslapen. 

1. Beperk het aantal knuffels.

Natuurlijk ziet het er allemaal snoezig uit. De knuffels zijn allemaal zacht en allemaal knuffelbaar. En wanneer je denkt aan knuffels, dan denk je waarschijnlijk aan slapen. Toch kunnen teveel knuffels ook zorgen voor onrust. Hoe meer er staan, hoe meer er is om naar te kijken. Beperk het aantal knuffels tot maximaal 2. 

2. Geen tv of andere schermpjes.

Het is soms zo heerlijk. Nog heel even met je kindje op schoot kijken naar Bumba of Woezel en Pip. Het lijkt ook alsof de kleine er rustig van wordt. Schermen met bewegend beeld hebben echter grote impact. Zet ze minimlaal een uur voordat je aan je ritueel begint uit. 

3. Zet je wekker om te gaan slapen. 

Deze tip klinkt een beetje raar. Een wekker dient om te wekken. Toch is dit erg handig. Het zorgt voor duidelijkheid. En voor regelmaat. Wanneer de wekker gaat, dan is het tijd om naar bed te gaan. Gebruik tijd verder als richtlijn. De ene keer duurt het ritueel langer dan de andere keer. Dat is niet erg. Hou niet te geforceerd vast aan een bepaalde tijd waarop je baby moet slapen. Dat is toch niet af te dwingen. 

4. Maak een routine waarvan de kleine rustig wordt. 

Dat kan zijn:

  • na het eten nog even spelen
  • pyjama aan
  • tandjes poetsen
  • boekje lezen
  • liedje zingen

Het kan er ook anders uitzien. Kijk wat voor jullie werkt. Houd daarbij in gedachten dat je kindje bij iedere stap rustiger moet worden. Spelen kan best nog wat drukker zijn, maar bij iedere stap in het bedritueel wordt het stiller in huis. 

5. Donker en rust. 

Zorg ervoor dat het donker is in de kinderkamer. Dat kan ideaal door verduisteringsgordijnen. Wanneer je baby van alles voorbij het raam ziet gaan, dan is er wat te kijken. Dat bemoeilijkt het slapen. Een nachtlampje in de kamer mag natuurlijk wel. 
Ook rust is erg belangrijk. Mensen die je kindje buiten de kamer hoort praten, leiden af. Je hoeft echt niet op eieren door je huis te lopen, maar doe de deur van de kinderkamer dicht. Of het raam, wanneer jullie in de tuin zijn. Maak het zo rustig mogelijk. 

Het is verleidelijk om een wasje in de machine te doen wanneer je thuiskomt. Wanneer die aan het centrifuge programma begint wanneer jullie met het bedritueel bezig zijn, dan is het misschien ook beter om dat voortaan even uit te stellen. 

6. Niet belonen.

Het is logisch. Je hebt een lange dag gehad. En nu dan eindelijk met een welverdiende koffie even samen op de bank. Vervolgens trap op, trap af, omdat je kindje niet slaapt. Kleine nog maar even erbij dan. Het is dan even rustig en het is eigenlijk ook wel gezellig. Waak daarvoor. Onbedoeld beloon je daarmee je kindje voor gedrag waar je nou net vanaf wilde. 

Tenslotte

Het zijn tips. En hoewel ze zeker kunnen bijdragen aan het doorslapen van je baby, bieden ze geen garantie. We willen jou en je kindje dan ook graag julllie welverdiende nachtrust toewensen. En we hopen dat je wat aan de tips hebt. We horen het graag. 

Pssst... We bieden overigens ook heerlijke tweepersoonsbedden die je nachtrust zeker zullen verbeteren.