5 meestvoorkomende slaapproblemen

05-07-2016 14:47 | Mister Bed

Slapen. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je net ouder bent geworden, of je hebt een buurman die graag boort, dan is dat heel lastig. Dat is niet waar dit stuk over gaat. Uit je slaap gehouden worden is heel vervelend, maar we hebben het hier over slaapproblemen. 

Slaap is nodig voor zoveel processen in je lichaam en je geest. Wanneer je niet goed slaapt, dan levert dat hele vervelende consequenties op. Soms helpt het om koffie te minderen of om stress te verminderen. Dan heb je het over kortdurende slaapproblemen. Wanneer het een langduriger karakter krijgt, dan spreek je van een slaapprobleem. 

1. Slapeloosheid

De meestvoorkomende is slapeloosheid. Vaak komt het door stress, angst, bezorgdheid, depressie, eetgewoonten of een verstoord bioritme. De persoon vindt het lastig om in slaap te vallen, of om in slaap te blijven en wordt wakker op een idioot tijdstip. Meestal helpt een gedragsverandering om slapeloosheid op te lossen. 

2. Slaap apneu. 

De adem wordt onderbroken tijdens de slaap. De persoon wordt daarvan wakker. Een verstikkend gevoel en moeite met ademhalen is het gevolg. Slaap apneu kan fataal zijn en daarom is het een goed idee om hier goede hulp voor te zoeken, zodat de ademhaling tijdens de slaap gewoon doorgaat. 

3. Rusteloze benen syndroom (restless leg syndrome)

Mensen die dit hebben, hebben een raar gevoel in hun benen wannee ze rusten en ze moeten ze bewgen. Bewegen helpt om dat gevoel van prikken, tintelen of branden te verzachten. Sommige mensen moeten zelfs opstaan en even lopen om dit te bereiken. Dan slaap je ook niet best. Medicatie en beperkt koffie en/of alcohol kan helpen. 

4. Narcolepsie

Wanneer je dit hebt, dan slaap je bovenmatig veel overdag. Je hebt onbedwingbare drang om te slapen. Zelfs wanneer je aan het praten bent. Het is een neurologische aandoening, waarbij het brein niet goed slapen en waken kan bepalen. Zoek er altijd hulp voor.

5. Nachtelijke paniekaanvallen (night terrors) 

Over het algemeen komt dit voor bij kinderen van 3 tot 12 jaar. Ze huilen en gillen dan in hun slaap. Het wordt veroorzaakt door angst. Het lijkt of het kind wakker is. Het heeft de ogen open, maar ze zijn onbereikbaar. Ze kunnen gevaarlijk zijn, omdat het kind uit bed wil springen of zelfs wil vechten tegen de gedroomde draken. Meestal verdwijnt dit weer. Een enkele keer is er medicatie voor nodig. 

Handel adequaat

Slaapproblemen zijn een ernstig verschijnsel, omdat het niet alleen je nachtrust verknalt, maar ook omdat het van invloed is om je dagelijkse leven. Chronische vermoeidheid overdag is ook een serieus probleem. Al met al is het goed om het serieus op te pakken wanneer je er last van hebt.

We wensen iedereen een goede nachtrust. 

Tot slot

Slaapproblemen zijn niet op te lossen met een goed matras of een goede boxspring, maar natuurlijk is het verstandig om goed te liggen, zodat de kwaliteit van de slaap optimaal is. Kijk daarvoor eens bij onze bedbodems