3 vragen om iedere avond aan je kind te stellen

11-02-2016 16:02 | Mister Bed

Mijn kinderen zijn klaar met school. Mijn zoon komt naar me toe rennen. Ik geef hem een kus en ik vraag wat hij allemaal gedaan heeft die dag. 

"Mja mam, als je dat wilt weten, dan moet je maar even met de juf praten." 

Dit is niks bijzonders. Ik had als kind ook geen behoefte om aan mijn moeder te vertellen hoe leuk we hadden getekend. Of wat voor een prachtig boek er was voorgelezen. Ik was klaar. Ik wilde naar huis. En daar weer leuke dingen doen. 

Nu ik er naar kan kijken vanuit de kant van de ouder, vind ik dat soms vervelend. "Wat doe je zoal op school, mannetje? Wat gaat er in jouw bolletje om?" vraag ik me dan af.

Als we thuis zijn, dan komen de spellen weer op tafel. Lego, Knex. Of iets met een schermpje. Inmiddels weet ik ook wel dat daar opperste concentratie bij nodig is. Daar kun je geen moeder bij gebruiken die het nog eens over school wil hebben. Dat is zoooo vorig dagdeel.

Wanneer we de dag afsluiten, dan blijkt dat toch ook die kleintjes behoefte hebben om nog even terug te kijken. En dan komt ineens het verhaal boven, dat ze met een nieuw thema 'Heelal' bezig zijn. En dat is "vet stoer, voor school dan", wordt me dan opeens toevertrouwd. 

Hier 3 vragen die jou kunnen helpen om met je kind de belangrijke punten van de dag door te nemen.

Ook als je niet weet wat de belangrijke punten waren. 

1 Waarom moest je lachen? Waar werd je blij van? 

Op deze manier is het heel simpel te ontdekken wat je kind leuk vindt. Wat er voor grappigs gebeurde. Misschien wel wie hij of zij aardig vindt. 

2. Wat vond je minder leuk?

Zelfde principe, maar dan de andere kant van de medaille. Misschien achterhaal je dan ook wel waar je kind wat minder goed in is. En misschien kun je daar wel mee helpen. Bijvoorbeeld door nog even te oefenen met lezen. Of hoeveel was 13+15 ook alweer? 

3. Wat heb je geleerd vandaag?

Wanneer je zelf naar je dag kijkt, dan bedenk je ook wat je allemaal hebt kunnen afvinken. Dus wat je bereikt hebt. Het is leuk wanneer je kinderen ook zelf door hebben waar hun ontwikkeling zit. En waarschijnlijk hoor je ook waar ze mee bezig zijn. Het woord van de dag is 'tuin' en dat is met een 'u' en een 'i'. Het is toch heerlijk als je dat terughoort en wanneer je daar ook weer op kunt inhaken? 

Wanneer je deze vragen regelmatig stelt tijdens bedtijd, dan krijg je een beeld hoe jouw kind de dag ziet. Laat je verrassen. En leer je kind nog beter kennen. Je helpt op die manier je kind ook leren. En je kunt helpen wanneer er iets naar boven komt dat hij of zij minder leuk vond en met hoe je daarmee om kunt gaan. Hoe je je gevoel kunt verwoorden. 

Tot slot

3 kleine vragen. Even een moment samen. En het brengt zoveel. 

We wensen jullie heel veel mooie bijzondere bedtijd verhalen! Bijvoorbeeld vanuit zo'n mooi kajuitbed, kijk hier: https://www.misterbed.nl/bedbank-kajuitbed