13 dingen waar je energie van krijgt

21-02-2016 07:16 | Mister Bed

Dingen die voelen alsof ze gedaan moeten worden, slurpen je energie vaak weg. En laten we eerlijk zijn, je dag zit er vol mee. Nog even naar de supermarkt. Natuurlijk weer precies op een tijdstip, dat die ramvol is. Of je vloer, die gedweild moet worden. De deadline van dat rapport, waar je vanaf het begin al tegenaan hikt. Het trekt energie van je weg. Dat is niet erg, soms moet het nou eenmaal gebeuren. Het is alleen wel erg lekker wanneer je er dingen tegenover kunt zetten waar je energie van krijgt.

Hier 13 dingen waar je de accu weer even van oplaadt:

1. Bel een vriend

Nee, niet even gehaast appen tussendoor. Gewoon even bellen. Vraag hoe het gaat. Wat hem of haar bezig houdt. Even weg uit je eigen leven en input van een ander. Iemand om wie je geeft. 

2. Wandelen

Even de buitenlucht in. Paar blokjes lopen. Heerlijk! Wandelen is ideaal, omdat je eigen gedachten op een lager pitje gaan. Je kijkt naar de dingen om je heen. En ook de cadans van je stappen werkt rustgevend. Eenmaal terug nog even zitten met een bak thee of koffie en je kunt er weer tegenaan.

3. Lees een goed boek

Of een tijdschrift. Toegegeven, ik vind het heerlijk om met een Margriet of Libelle even op de bank te kruipen. Ik hou van die korte artikelen. Een boek is ook echt fijn. Dat doe ik zelf wanneer ik iets meer tijd heb. Wat voor leesvoer je ook kiest, ook hierbij ben je weer even weg bij je eigen gedachten. Inclusief dat things-to-do-lijstje.

4. Ramen open

Simpel en effectief. Even de buitenlucht door je huis of door je werkplek. 

5. Cancel

Wat niet persee hoeft én wat je niet wilt, kun je cancellen. Superdrukke agenda de hele week en dan in het weekend naar kennissen van kennissen? Het hoeft niet. 

6. Iets leuks doen

Soms voelt het bijna als spijbelen. Of dat je je er ronduit schuldig over voelt. "Ik ga nu toch niet tekenen of schilderen, terwijl ik nog... (nou ja, vul maar in)." Niet doen. Er is een tijd voor werken en een tijd voor spelen. En werken gaat echt beter wanneer het een beetje in balans is. 

7. Natuur 

Hup, laarzen aan en naar het bos. Of richting zee. Die is ook prachtig wanneer je je teenslippers niet aankunt. Misschien dan wel juist. Een besneeuwd strand heeft echt iets magisch. Is er een recreatiegebied dichterbij? Check dat dat zo af en toe.  

8. Short break

Ik doe weleens een citytrip. Klinkt heel wat, maar meestal is het een stad in Nederland, waar ik een zaterdag of zondag naartoe ga. En natuurlijk loop ik dan leuke winkeltjes binnen, maar het gaat vooral om de sfeer van de stad. Okee... en een goede lunch, lekkere bak koffie en goed gezelschap. (Zo even een nieuwe 'citytrip' plannen. Ik overtuig mezelf.)

9. Zing

Je hoeft echt geen zangvogel te zijn. Je hoeft er niemand een plezier mee te doen, behalve jezelf. Laat je stem horen. 

10. Vroeg naar bed

Inkoppertje he. Hoe fijn is het wanneer die klok een uurtje terug gezet wordt en je ineens een uurtje langer kunt blijven liggen? Gewoon een uurtje eerder naar bed doet ook wonderen. 

11. Powernap

Tussen de 10 en 20 minuten max! Daarna ga je over op een diepere slaap en kom je er gekreukelder uit dan dat je eraan begon. Ik hoorde weleens van iemand die zijn sleutelbos in zijn hand hield. Die viel uiteraard op de grond, zodra zijn spieren ontspanden. Dat was het punt om wakker te worden. 

12. Warm bad

Behoeft dit uitleg? Nee toch? Je kunt er nog iets met een lavendelluchtje in doen om extra te ontspannen, maar het water doet al wonderen. 

13. Rustige plek

Haal jezelf even uit de situatie. Zo simpel kan het zijn. Drink je kop thee even niet terwijl je hard aan het werk ben, maar in de tuin. 

BONUSTIP:

Zie je slaapkamer als een plaats waar je tot rust komt. Zet er een lekkere stoel neer om te lezen. Een mooi schilderij aan de wand. Rustgevende muziek. Op die manier heb je er ook overdag profijt van. 

Een prachtige kastenwand doet veel met de sfeer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Beluga