10 voordelen van slapen

05-07-2016 17:18 | Mister Bed

We kunnen er geen genoeg van krijgen bij Mister Bed. Slapen! Bijtanken en wegdromen in een heerlijk bed en een mooie slaapkamer. Ik hou ervan! Ik heb dan ook niet echt een argument nodig om lekker te gaan tukken. Maar ik zocht de voordelen voor je op en zette ze op een rij. 

Waarschuwing: de kans dat je naar bed wilt is erg groot na het lezen van dit artikel. 

10 voordelen van slapen

Het directe voordeel van slapen is natuurlijk dat je weer fris bent en dat je er weer vol energie tegenaan kunt. Maar slaap heeft meer voordelen. Het is goed voor je gezondheid. 

1. Slaap vermindert stress. 

Wanneer je slaapt daalt je bloeddruk omlaag. Je stress level gaat omlaag. En het is onmogelijk om je tijdens je slaap de hele tijd druk te maken. Je kunt even ontspannen en je bent even van je stress af. En een break in stress, reduceert stress.

2. Rust is belangrijk voor je prestatie.

Wanneer je sport, dan is rust net zo belangrijk als training. Goed rusten voor een belangrijke wedstrijd maakt het verschil en zorgt ervoor dat je een betere prestatie neerzet, dan wanneer je als een dolle door blijft trainen.

3. Je geheugen verbetert.

Je concentratie verbetert wanneer je goed hebt geslapen. Ook je gedachtengang is helderder. Slapen helpt om je gedachten te ordenen. Zie het als een kaartenbak. Het is een stuk makkelijker om een kaart terug te vinden wanneer die op een logische plek gearchiveerd staat. 

4. Slaap zorgt betere prestaties op je werk.

Wanneer je geheugen en je concentratie beter zijn, is het niet moeilijk om de link te leggen naar je werk. Ook daar presteerje beter. Complexe problemen zijn een stuk makkelijker op te lossen wanneer je fit bent.

5. Je lichaam herstelt wanneer je slaapt

Wanneer je slaapt, dan herstelt je lichaam zich. Daarbij hoef je echt niet alleen te denken aan fanatiek sporten. Maar ook aan minder rigoreuze dingen. Voorbeeld: Je huid wordt overdag blootgesteld aan zonlicht en andere factoren. 's Nachts herstelt je huid daarvan. 

6. Goed slapen kan bijdragen aan een langer leven

Wanneer je niet voldoende slaapt, leef je langer. Onderzoek toonde dat aan. Een groep mensen tussen de 60 en 70 werden in de gaten gehouden. De mensen die meer dan 5 a 6 uur per nacht sliepen leefden langer. Slapen is dus zeker niet zonde van je tijd. Niet slapen, dat is pas zonde van je tijd!

7. Slapen verbetert creativiteit

Zonder nieuwe ideeen zou de wereld zich moeizamer ontwikkelen. Een goede nachtrust zorgt voor een grotere creativiteit. Schrijversblock wordt vaak veroorzaakt door een slaaptekort.

8. Goed voor je hart.

Je cardiovasculaire systeem wordt extra belast bij hoge bloeddruk. Van slapen daalt je bloeddruk. Voila, daar maakt je hart een sprongetje van. Figuurlijk natuurlijk. Slapen naast de persoon van wie je houdt. Ook goed voor je hart ;-)

9. Helpt tegen overgewicht.

Voeding en trainingen zijn essentieel wanneer je gewicht wilt verliezen. Veel mensen denken echter dat ze trek hebben. Het lichaam geeft aan dat het energie nodig heeft. Soms is de snelste weg daar naartoe niet de koelkast. Maar de slaapkamer. 

10. Slaap voorkomt ongelukken

Ooit geknikkebold achter het stuur? Dan hoef ik deze niet uit te leggen. Actie-reactie-tijd wordt enorm verlengd wanneer je moe bent.

Tot slot

Dussss... Neem geen risico. Haal alles uit het leven. En begin bij de basis. Een fantastisch bed! Slaap lekker.