10 minuten ontspannen

13-05-2016 06:39 | Mister Bed

Veel van ons hebben een druk leven. Zeg maar gerust dat de agenda ramvol zit. Kinderen, werk, vrienden, familie, sport, huishouden, noem het allemaal maar op. En alles krijgt je aandacht. Alles is even belangrijk. En aan het einde van de dag betrap je jezelf er op dat je op bent. Op op z'n opperdepopst. Jezelf had je even geen tijd voor. 

Bedenk 10 minuten vakanties. Zo noem ik ze tenminste. Even helemaal uit datgene waar je mee bezig was. En daarna met een fris hoofd weer verder. Liefst ga ik ook echt even weg van waar ik aan het werk ben op dat moment. En de invulling van die 1 minuten, dat kan alles zijn waar je ontspannen van wordt. 

Voorbeelden van 10 minuten ontspannen

1. Lees een tijdschriftje

Mijn persoonlijke nummer 1. Even met een tijdschriftje op schoot, een kop thee erbij, bladeren en lezen. Andermans levens vullen voor 10 minuten mijn hoofd. En daarna ben ik weer helemaal klaar voor mijn eigen leven.

2. Kop thee en buiten zitten

Zo simpel kan het echt zijn. Je loopt met een kop thee naar buiten. Zitten. En je thee drinken. Of waar je dan ook zin in hebt natuurlijk. Kijk om je heen. Staan er bloemen? Wat zie je? Wat hoor je? Wanneer de kop leeg is, stroop je je mouwen weer op.

3. Muziek

Luister met aandacht 3 liedjes. Welke instrumenten hoor je? Wat doet de melodie met jou? Waar gaat de tekst over? Deze kun je zelfs met je ogen dicht. Knetterhard meezingen mag natuurlijk ook.

4. Powernap

Onze absolute favoriet: de powernap. 10 minuten slapen werkt heel goed. Dromenland is een prima bestemming voor je micro-vakantie.

5. Wandelen

Ga 10 minuten wandelen. Lekker bewegen in de buitenlucht. Stap stevig door. Wind door je haren. Zonnetje op je snoet. Dan kom je herboren terug.

6. Douchje

Behoeft eigenlijk geen uitleg. Een kort douchje doet  wonderen. Je frist er lekker van op en je bent daarna weer helemaal klaar om er tegenaan te gaan.

7. Bel een vriendin

Luister naar het verhaal van een ander. En dan niet appen, gewoon even bellen. Echt contact. In deze tijd van teksten, is een stem soms echt een kadootje.

8. Cancel iets

Bedank me hier later maar voor. Wanneer je toch die telefoon in je hand hebt, bedenk iets op je agenda wat niet absoluut moet. En bel het af. Voelt het nu al fijn wanneer je er aan denkt? Gewoon bellen.

9. Zet je wensen en behoeften ook op je to-do-lijst

Hiermee ontspan je niet 10 minuten. Maar je zorgt er wel voor dat het er van komt. Die welverdiende momenten van even niks waarop je je accu bijlaadt.

10. Bedenk je eigen 10 minuten. 

10 minuten brainstormen over jou eigen 10 minuten. Kook je graag? Maak voor de lunch een salade. Kleuren voor volwassenen is hip. Puzzelen is evergreen. Al verzin je er in die 10 minuten maar 3, dat maakt niks uit, je moet ergens beginnen. Verzin wat bij je past en maak van de 10 minuten een ritueel wat standaard in je dag terugkomt. 

Tot slot

Je wilt overdag voldoende energie hebben. Natuurlijk helpt het ook wanneer je dan 's nachts goed slaapt. Een goede bedbodem doet daarbij wonderen.